Tai-Txi

EXPERIÈNCIA PERSONAL

Hi ha molta informació disponible sobre el tai-txi, detallant els diferents mètodes i la seva connexió amb la medicina i la cultura xinesa, molt interessants i entretinguts de llegir.

Jo vull explicar la meva experiència personal en la pràctica del tai-txi, des de fa ja més de 20 anys i els diferents moments i aprenentatges que he viscut.

Vaig entrar al món del tai-txi perquè volia conèixer el món de la meditació i em va arriba un escrit on es descrivia al tai-txi com a meditació en moviment. La primera classe ja em va afectar d’una manera especial, es va donar alguna cosa en la meva manera d’estar, de sentir-me i sentir als altres que em va atreure. No van ser paraules, va venir del món de les sensacions, de l’experimentat.

A partir d’aquí, vaig travessar diferents etapes, on la pràctica del tai-txi em permetia tenir un lloc especial d’observació del meu ego. De com es perd al món, de com ho tracta, ho jutja, ho discrimina i  alhora, de com aquest tracte ho redirigeixo en com em tracto a mi mateix. De com juga la meva ment, com s’entreté, com juga o s’il·lusiona (mons de fantasia).De la necessitat imperiosa de “haver de fer”, de “aprofitar” tot, de no parar, del parany occidental dels “haig de” o “dec”.

I un dia va ocórrer, la ment va deixar d’estar,  va callar i vaig sentir el que era estar connectat amb el cos, amb el moviment, amb la fluïdesa del balanceig, amb el deixar que succeeixi. A partir d’aquí el cos va cobrant un paper important en l’intent, etern i trampós, de la ment d’equilibrar-se, és un lloc al que acudir a observar, a prendre perspectiva de la realitat (el cos està sempre en el present).

Som una societat acostumada a viure en el cap, la pràctica del tai-txi és una manera de “viure amb els peus a la terra”.  És un procés de creixement personal sense paraules. Només la teva experiència amb la pràctica et dirà el que és per a tu.

SI VOLS PROVAR, POTS VENIR A FER UNA CLASSE SENSE COMPROMÍS.                  

 

QUE ÉS EL TAI-TXI?

La tècnica del tai-txi  es basa en la combinació i fusió dels seus tres fonaments: el moviment corporal, la consciència i concentració sobre nosaltres mateixos i la respiració conscient per dur a terme “la meditació en moviment” mitjançant la qual es busca la connexió entre cos, ment i esperit.
La pràctica regular dels diferents treballs que componen el sistema de tai-txi (Formes, Chi Kung, Automassatge, Meditació…) aporta múltiples beneficis per a la salut entre els quals destaquen aquests 8:
1. T’aporta energia: el Tai Chi està relacionat amb les teories de la Medicina Tradicional Xina que estableixen que Qi, el flux d’energia que sustenta els éssers vius, es mou a través del cos al llarg dels meridians, o vies. Quan es bloquegen les vies, es produeixen malalties o molèsties. Els moviments del tai-txi estan dissenyats per prevenir o alleujar els bloquejos i permetre que l’energia o Qi flueixi lliurement a través del cos.
2. Calma la ment: Els moviments lents i les postures associades al tai-txi són acuradament formulades per enfortir el cos i la ment. Amb l’ajuda de les tècniques de respiració profunda, el professor de tai-txi ens ajuda a aconseguir un estat de meditació i a reduir els símptomes físics i mentals de l’estrès i l’ansietat.
3. Ajuda a reduir la tensió arterial: en unir exercici aeròbic amb les tècniques de meditació, contribueix a disminuir la tensió alta.
4. Alleuja els maldecaps i esquena i fins i tot l’insomni: en estimular la circulació de l’energia o Qi per tot el cos, el tai-txipot reduir i eliminar els bloquejos energètics que causen dolors i altres malalties.
5. Enforteix els teus braços i cames: malgrat l’atenció en els moviments lents i deliberats,el tai-txi és un exercici físic molt eficaç, al cap i a la fi va anar inicialment dissenyat com a art marcial. Els moviments flueixen entre si, mantenen el cos en moviment continu que ajuden a endurir braços i cames.
6. Desbloqueja les articulacions, prevenint malalties com l’artritis: Les postures de baix impacte de tai-txi són suaus en les articulacions, però encara augmentar la mobilitat i l’amplitud de moviment en els turmells, els malucs i els genolls.
7. Redueix el risc de caigudes i lesions: Com a millora la força, l’amplitud de moviment i l’orientació espacial, tai-txiredueix el risc de caigudes o altres lesions associades a la feblesa i pèrdua de l’equilibri.
8. Millora el nostre sistema respiratori i el nostre sistema cardiovascular: Malgrat la freqüència cardíaca disminueix durant el tai-txi, el flux sanguini s’incrementa, l’enfortiment del sistema cardiovascular. A més, les tècniques de respiració profunda s’acumulen augmentant la capacitat pulmonar i s’expulsen més gasos residuals. 
Però, si cap, l’efecte més important de la pràctica del Tai-Txi Chuan és l’autoconeixement  ja que aprenem a contactar amb nosaltres mateixos i a i a la calma i el goig que habita més enllà de l’ego.

 

Horari: Dimecres 17’30h a 19h

             Dijous 12h a 13’30h

Preu: 35€

Imparteix:  Marino de la Cruz; Professor de tai-txi desde fa més de 15 anys;  Terapeuta Gestalt y Terapeuta Corporal Integratiu, Educador social Col. nº: 8194

Contacte: 639721598

+info: info@egolot.com- www.egolot.com